Alavieskan kotiseutumuseo. Pappilan väentupa on rakennettu arvion mukaan 1700-luvun loppupuolella. Rakennuksessa on asunut pappilan palvelusväkeä, mutta värikkään historian aikana rakennuksessa on ollut monenlaista muutakin toimintaa. Museon kokoelma on laadukas, ja se on perinteistä talonpoikaisesineistöä. Kotiseutumuseo on avoinna kesäaikaan. 

Hannulan kotiseututalo, Viivi ja Väinö Hannulan entinen kotitalo Takaloperällä, Jatkolantie 5:ssä, toimii nykyisin myös kotiseutumuseona. Talon on kunta vuokrannut Hannulan kotiseutumuseo ry:lle, joka puolestaan vuokraa taloa virkistys- ja juhlakäyttöön. Yhteyshenkilönä Kirsi Kääntä. 

Kalliokanava, puhekielessä Järvioja, louhittiin kahden kilometrin matkalta kallioon ensimmäinen kerran 1800 -luvun alussa ja viimeisimmin 1950 -luvulla. Kalliokanavan - Järviojan avulla Alavieska-järvi kuivattiin viljelysmaaksi.
Järviojan kaivajien muistomerkki on Järviojan sillan kupeessa Ojaperällä, Taluskyläntien/Alavieska-Yppäritien varressa.

Someronkylän museo on Someronkylän koulun vieressä. Museorakennuksessa on mm. vanha savupirtti. Esittelystä voi sopia Valo Verrosen kanssa puh. 08 432 941 tai 0400 - 289 196.

Verrosen luhtiaitta Someronkylällä, Vehkaperäntie 26. Esittelystä voi sopia Valo Verrosen kanssa puh, 08 432 941 tai 0400 289 196. Ateljee ja Galleria Valo Verronen