Aluevaalit

Aluevaaliaikataulut

Äänestyspaikka: Alavieskan kunnantalo, Pappilantie 1, 85200 Alavieska

Äänestäjä voi todistaa henkilöllisyytensä:
- voimassa olevalla poliisin antamalla henkilökortilla, passilla, ajokortilla tai kuvallisella kelakortilla

ENNAKKOÄÄNESTYS

Keskiviikko - perjantai
12. - 14.01.2022
klo 12.00 - 18.00

Lauantai - sunnuntai
15. - 16.1.2022
klo 12.00 - 16.00

Maanantai - Tiistai
17. - 18.1.2022
klo 12.00 - 20.00

VAALIPÄIVÄ 

Sunnuntai 23.1.2022
Vaalipaikka avoinna klo 9.00 - 20.00

www.vaalit.fi

 

Julkaisuaika

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston määräykset liikuntatilojen käytöstä 9.- 31.1.2022

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto antoi määräyksen liikuntatilojen käytöstä sekä  tapahtumien ja yleisötilaisuuksien järjestämisestä ajalle 9.- 31.1.2022.

Alavieskan kunta edellyttää koronapassin tarkastamista kunnan liikuntatiloissa. 

Alavieskan kunnan liikuntatilojen käyttäjien tulee muistaa, että tiloissamme:

 1. Edellytämme koronapassia kaikilta 16-vuotiailta ja sitä vanhemmilta liikuntatilankäyttäjiltä.
 2. Liikuntatilanvaraajan tulee tarkastaa koronapassit.
 3. Tilanvaraaja huolehtii hygienia- ja turvallisuusohjeiden toteutumisesta; riittävät turvavälit sekä hyvä käsi- ja yskimishygienia.
 4. Tiloissamme on voimassa maskisuositus kaikille yli 12-vuotiaille.

 

Muistutamme, että harrastamaan tullaan vain terveenä. Flunssan ensioireissa jäädään kotiin.

Lievissäkin hengitystieoireissa on hyvä tehdä antigeeni-kotitesti. 

Jos kotitestistä saa positiivisen testituloksen, tulee se vahvistaa terveydenhuollossa tehtävällä koronatestillä. 

Julkaisuaika

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 12.1.2022

Peruspalvelukuntayhtymä Kallio tiedottaa:  
Ajankohtaista koronavirustilanteesta 12.1.2022 

Koronatilanne jatkuu Pohjois-Pohjanmaalla edelleen vakavana, joten alueella voimassa olevat suositukset ja rajoitukset pidetään ennallaan, linjasi Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä eilen 11.1. 

Pohjois-Pohjanmaa on edelleen epidemian leviämisalue, ja niin tartuntamäärät kuin ilmaantuvuuskin ovat alueella korkeita. Vaikka sairaalahoitoa vaatineiden potilaiden määrä on säilynyt viime viikkoina pääpiirteittäin tasaisena, odotetaan myös vuodeosastohoitoa vaativien tautitapausten lisääntyvän omikron-virusvariantin leviämisen myötä. Vaikka variantti ei nykytiedon valossa aiheuta aiempaa vaikeampaa taudinkuvaa, tartuntamäärien lisääntyessä myös sairaalahoitoa vaativien tapausten määrä kasvaa. 

Rokotekattavuuden nostaminen on edelleen keskeinen keino alueen terveydenhuollon kantokyvyn turvaamiseksi. Alueella on yhä suuri määrä ihmisiä ilman rokotusten antamaa suojaa, mikä aiheuttaa edelleen riskin terveydenhuollon kuormitukselle. 

Porrastetut rokotuspäivät ovat vetäneet hyvin 

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella sukunimen alkukirjaimen mukaan porrastettuja rokotuspäiviä on tarjolla vielä tämän viikon torstaina ja perjantaina.  Kuluvalla viikolla rokotukselle on päässyt hyvin ja jonotusajat ovat olleet lyhyitä.  

Aiemmasta tiedosta poiketen ensi viikolla (17.–21.1.2022) rokotusta ei tarvitse hakea sukunimen alkukirjaimen osoittamana päivänä, vaan sen voi hakea silloin, kun itselle parhaiten sopii. Rokotuspaikat ovat auki kaikissa Kallion kunnissa aiemmin ilmoitetun aikataulun mukaisesti. Voit tarkistaa rokotusajat ja –paikat täältä: https://www.kalliopp.fi/koronarokotukset 

Walk in -päivinä voi käydä ottamassa 1. koronarokoteannoksen tai tehosterokotteen sekä kausi-influenssarokotteen. Kausi-influenssarokotuksia on nyt saatavilla riskiryhmäläisten lähipiirille aiemmin ilmoitettua laajemmin.  

Sähköiseen ajanvaraukseen lisätään uusia rokotusaikoja ensi viikon jälkeen. 5–11-vuotiaiden lasten koronarokotusaikoja on sähköisessä ajanvarauksessa varattavissa jo nyt. 

Jäljitys- ja testauskäytäntöihin valmistellaan muutoksia 

Pohjois-Pohjanmaalla tartuntojen jäljitys on monin paikoin ruuhkautunutta pääkaupunkiseudun tapaan. Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä kertoo, että alueella on valmistelussa muutoksia jäljitys- ja testauskäytäntöihin, jotta terveydenhuollon resursseja saadaan kohdennettua vaikuttavasti potilaiden hoitamiseen ja rokotuksiin. Valmisteilla olevan ohjeen mukaan tavallisissa flunssaoireissa ei esimerkiksi tarvitsisi poikkeustapauksia lukuun ottamatta hakeutua terveydenhuoltoon koronatestiin. Testaus- ja karanteenikäytäntöjen muutoksista tiedotetaan tarkemmin erikseen. 

Julkaisuaika

Tule Kunta-Akkuna testaajaksi

Tule Kunta-Akkuna testaajaksi!

Kunta-Akkuna-portaali on valmis testattavaksi. Tule mukaan testiryhmään ja pääset kommentoimaan ja antamaan palautetta kuntalaisille rakennettavan portaalin toiminnasta! Tarvitsemme testaajia kaikista kahdestatoista Kunta-Akkunassa mukana olevasta kunnasta. Yhdestä kunnasta mukaan mahtuu viisi henkilöä.

Testaajat saavat tehtäviä, joihin tulee vastata ja lisäksi vapaat kädet kommentoida ja jättää kehitysehdotuksia portaalin toiminnallisuuksista. Tehtävien tekemiseen menee aikaa noin tunti. Kaikki tehtävät tehneet henkilöt saavat kiitokseksi Kunta-Akkuna Power Bankin eli kännykän varavirtalähteen. Testausaikaa on 25.1.-15.2.2022.

Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä: https://lomakepalvelu.akkuna.fi/lomake/tule-kunta-akkuna-testaajaksi

Lisätietoa Kunta-Akkunasta osoitteessa: www.kunta-akkuna.fi

 

Kunta-Akkuna mies

Julkaisuaika

Peruspalvelukuntayhtymä Kallio tiedottaa 4.1.2022

KORONAROKOTUKSIA ANNETAAN TAMMIKUUSSA TEHOSTETUSTI 

Koronarokotuksia annetaan tällä viikolla tiistaina 4.1. klo 9–11 ja klo 12–15 Alavieskassa ja Ylivieskassa ja klo 9–15.30 Sievissä, perjantaina 7.1. klo 9–15.30 Nivalassa sekä lauantaina 8.1. klo 10–14 Sievissä. Viikoilla 2 ja 3 koronarokotuksia annetaan viitenä päivänä viikossa. 

Ajalla 10.–21.1.2022 koronarokotuksia annetaan Kaikissa Peruspalvelukuntayhtymä Kallion kunnissa viitenä päivänä viikossa.
Koronarokotuksen voi käydä ottamassa ilman ajanvarausta sukunimen alkukirjaimen osoittamana päivänä. 
Rokotusten aikataulu löytyy tiedotteen lopusta sekä osoitteesta 
www.kalliopp.fi/koronarokotukset. 

Rokotukselle voi tulla vain terveenä. Vähäisetkin flunssan oireet ovat este tulla hakemaan rokotetta. Suosittelemme myös käyttämään kasvomaskia sekä huolehtimaan hyvästä käsihygieniasta ja turvaetäisyydestä. Rokotusten sujuvuuden vuoksi on tärkeää, että saavut paikalle oikeana päivänä ja pukeudut vaatteisiin, joista olkavarren saa helposti esiin. Ota mukaasi Kela-kortti.   

Annosvälit Peruspalvelukuntayhtymä Kalliossa 10.1.2022 alkaen 

60-vuotiaille ja riskiryhmiin kuuluville voidaan antaa 3. rokoteannos, kun 2. rokotuksesta tai koronataudin sairastamisesta on kulunut 3–4 kuukautta. Alle 60-vuotiaat, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, voivat saada 3. rokoteannoksen 4–6 kuukauden kuluttua 2. annoksesta. 

12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille THL suosittelee 4. rokoteannosta. Tehosteannos voidaan antaa, kun 3. annoksesta on kulunut 3–4 kuukautta. 

5–11-vuotiaat lapset voivat tulla koronarokotukselle vain ajanvarauksella. Ajanvaraus avataan lähipäivinä. 5–9-vuotiaille rokotusaika varataan sähköisen ajanvarauskalenterin kautta, ja 10–11-vuotiaalle rokotusaika varataan neuvolan ajanvarauksesta, p. 08 419 6501, ma–pe klo 8–13. Varmista ennen lapsen rokotusta, että myös toinen huoltaja hyväksyy rokotuksen. Tarvittaessa voitte tulostaa ja tuoda mukananne rokotusluvan. Suostumuslomake löytyy löytyy Kallion nettisivuilta. 

Koronarokotuksia on annettu Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella viime viikkojen aikana runsaasti. Rokotustietojen siirtymisessä THL:n rekisteriin on häiriö, josta johtuen rokotuskattavuustiedot eivät ole siirtyneet 8.12. jälkeen. Häiriö pyritään korjaamaan mahdollisimman pian. 

Walk in –rokotukset yli 12-vuotiaille 10.–21.1.2022: 
Rokotuspaikat: 
Alavieska: neuvola, Pappilantie 1
Nivala: neuvola, Pappilantie 1,
Sievi: neuvola, Annintie 4, 
Ylivieska: seurakuntakoti Maria, Kirkkotie 2. 

 

Koronarokotukset 10.–14.1.2022:

viikonpäivä pvm klo

sukunimen
alkukirjain

maanantai

10.1.2022

klo 9–15

   A–I

tiistai

11.1.2022

klo 12–17

   J–K

keskiviikko

12.1.2022

klo 9–15

   L–N

torstai

13.1.2022

klo 9–15

   O–R

perjantai

14.1.2022

klo 9–15

   S–Ö

 

Koronarokotukset 17.–21.1.2022:

viikonpäivä pvm klo sukunimen
alkukirjain

maanantai

17.1.2022

klo 12–17

   A–I

tiistai

18.1.2022

klo 9–15

  J–K

keskiviikko

19.1.2022

klo 9–15

  L–N

torstai

20.1.2022

klo 12–17

  O–R

perjantai

21.1.2022

klo 9–15

  S–Ö

 

Julkaisuaika

Koronainfo: Peruspalvelukuntayhtymä Kallio tiedottaa

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 10.12.2021 

Koronavirustilanne on Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella huolestuttava. 

Viime viikolla alueellamme todettiin yhteensä yli 80 koronatartuntaa, ja tällä viikolla tapausmäärä tulee ylittymään. 

Koronavirukseen sairastunut määrätään tartuntatautilain mukaiseen kotieristykseen ja altistunut karanteeniin. Eristyksessä tai karanteenissa ei saa tavata muita kuin samassa taloudessa asuvia henkilöitä. Eristys- ja karanteenitoimet perustuvat tartuntatautilakiin ja määräyksen rikkominen on laissa rangaistavaksi määrätty teko. Lain noudattamista valvoo poliisi. Terveysviranomainen ilmoittaa tietoonsa tulleet rikkomukset poliisille, joka suorittaa normaalin tutkinnan. 

Viime aikoina koronavirukseen sairastuneista suuri osa on ollut kouluikäisiä.
Peruspalvelukuntayhtymä Kallio suositteleekin, että kouluissa ei järjestettäisi isoja tilaisuuksia tartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi.   

Julkaisuaika

Pohjois-Pohjanmaan alueellisen COVID-19 koordinaatioryhmän suositukset 9.12.2021

Pohjois-Pohjanmaalla toimii alueellinen koordinaatioryhmä STM:n edellyttämän alueellisen viranomaistyön organisoimiseksi ja toimenpiteiden koordinoimiseksi. Koordinaatioryhmä kokoontuu kerran viikossa ylläpitämään tilannekuvaa ja arvioimaan epidemiatilannetta, alueellisia suosituksia sekä rajoituksia eri kriteerien pohjalta.

Koordinaatioryhmä kokoontui ylimääräiseen kokoukseen 9.12.2021. Ryhmä totesi koronatilanteen jatkuneen Pohjois-Pohjanmaalla vakavana. Uuden suosituksen mukaan kasvomaskin käyttöä suositellaan nyt kouluissa kaikille 4.luokasta lähtien.

 

Koordinaatioryhmän suositukset Pohjois-Pohjanmaalle

Suositukset ovat voimassa koko Pohjois-Pohjanmaan maakunnan alueella.

Tapahtumat ja yleisötilaisuudet

 • Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kieltää Pohjois-Pohjanmaan maakunnan kuntien alueella kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Yli kahdenkymmenen henkilön yleisötilaisuuksia voidaan järjestää edellyttämällä yli 16-vuotiaalta EU:n digitaalisen koronatodistuksen esittämistä yleisötilaisuuteen pääsemiseksi. Määräys on voimassa 3.12.2021 – 31.12.2021.
 • Tapahtumajärjestäjiä suositellaan kiinnittämään erityistä huomioita siihen, että osallistujilla on mahdollisuus riittävien turvavälien toteutumiseen. Suositellaan noudatettavaksi hygienia- ja turvallisuusohjetta.

 

Yksityistilaisuudet

 • yksityistilaisuuksia suositellaan järjestettävän mahdollisimman pienimuotoisena.

 

Maskisuositukset (koskevat yli 12-vuotiaita)

Suositus vailla täyttä rokotussuojaa oleville:

 • Maskia suositellaan käytettäväksi aina julkisissa sisätiloissa.

Suositus koko väestölle riippumatta rokotussuojasta:

 • matkalla koronavirustestiin ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
 • julkisissa sisätiloissa, joissa on pidemmän aikaa paljon ihmisiä lähellä toisiaan (esim. yleisötilaisuudet, muut ruuhkatilanteet).
 • joukkoliikenteessä etenkin ruuhka-aikana.

Suositus kouluihin (peruskoulu ja toinen aste)

 •  koulujen työntekijöille ja neljännen sekä sitä ylempien luokka-asteiden oppilaille ja opiskelijoille koulujen sisätiloissa.

Suositus sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteisiin:

 • sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteissä sisätiloissa koko henkilökunnalle. Suositus koskeen myös omaisia, vierailijoita ja opiskelijoita.

 

Ikääntyneet ja riskiryhmät

 

Etätyö ja etäkokoukset

 • suositellaan etätyötä ja etäkokouksia laajasti kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on mahdollista.

 

Ravitsemusliikkeet

 

Kotitestit

 • Koordinaatioryhmä suosittelee antigeeni-kotitestejä hyvänä lisänä terveydenhuollossa tehtävien koronatestien rinnalle. Kotitestit soveltuvat niille henkilöille, joilla on hengitysinfektion oireita, kuten kuumetta, nuhaa tai yskää. Jos kotitestistä saa positiivisen testituloksen, tulee se vahvistaa terveydenhuollossa tehtävällä koronatestillä. Huomiota tulee kiinnittää myös siihen, että käyttää nimenomaan antigeenitestiä, eikä esimerkiksi vasta-ainetestiä.
Julkaisuaika

Yleisötilaisuus Jylkkä (Kalajoki) - Alajärvi 2x40+100 kilovoltin voimajohtohanke

Yleisötilaisuus

Ympäristövaikutusten arviointiohjelmaa esitellään kaikille avoimessa yleisötilaisuudessa, joka järjestetään sähköisesti tiistaina 14.12.2021 klo 17-19. Yleisötilaisuuteen ei tarvitse ilmoittautua tai rekisteröityä. Tilaisuutta pääset seuraamaan tästä linkistä https://event.prospectumlive.com/fingrid-yva-yleisotilaisuus/ . Kysymyksiä voi kirjoittaa tilaisuuden aikana tai jo ennen tilaisuutta saman linkin kautta Lähetä kysymyksiä -välilehdellä. Kysymykset näkyvät vain tilaisuuden järjestäjille ja niihin vastataan esitysten jälkeen. Tilaisuus tallennetaan ja se on katsottavissa Fingrid Oyj:n sivuilla 2 viikkoa tilaisuuden jälkeen.

Sähköistä yleisötilaisuutta voi seurata myös seuraavissa kuntien osoittamissa paikoissa:

 • Alavieskan kunnantalon valtuustosali, Pappilantie 1, 85200 Alavieska
 • Kalajoen kaupungin valtuustosali, Kalajoentie 5, 85100 Kalajoki
 • Vetelin kunnanviraston valtuustosali, Kivihyypäntie 1, 69700 Veteli
 • Lehtimäen entinen kunnantalo, auditorio, Keskustie 2, 63500 Lehtimäki.

 

Hankkeen kuvaus

Fingrid Oyj (jäljempänä hankkeesta vastaava) on toimittanut yhteysviranomaisena toimivalle Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle (ELY-keskus) ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain (252/2017, YVA-laki) mukaisen ympäristövaikutusten arviointiohjelman, joka koskee Kalajoen Jylkän ja Alajärven välistä 2 x 400+110 kV:n voimajohtoreittiä. Arviointiohjelma on hankkeesta vastaavan laatima suunnitelma hankkeen ympäristövaikutusten arvioinnin toteuttamisesta.

Hankekuvaus ja arvioitavat vaihtoehdot

Tässä ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä tarkasteltavan 2 x 400+110 kilovoltin voimajohtohankkeen pohjoisempana päätepisteenä on Kalajoen Jylkässä sijaitseva sähköasema ja eteläisempänä päätepisteenä on Fingridin Alajärvellä sijaitseva sähköasema. Tarkasteltavien voimajohtoreitti-vaihtoehtojen yhteispituus on noin 350 kilometriä.

Kalajoen Jylkän ja Alajärven sähköasemien välinen voimajohtoyhteys käsittää pääosin kaksi rinnakkaista 400+110 kilovoltin voimajohtoa. YVA-menettelyssä tarkasteltavat voimajohtoyhteyden reitit sijoittuvat pääosin uuteen maastokäytävään ja vain hyvin lyhyeltä osin nykyisten voimajohtojen rinnalle. Voimajohtoreittien vaihtoehtoyhdistelmistä pisin on yhteensä noin 180 kilometriä ja lyhin noin 160 kilometriä. Hankkeessa nykyisen voimajohdon rinnalle sijoittuu minimissään pelkästään pohjoisimman Jylkkä-Tolosperä osuuden läntinen osuus, jonka pituus on noin 2,1 kilometriä. Pisimmillään nykyisen voimajohdon rinnalle sijoittuu voimajohtoreittien vaihtoehdoissa noin 38,8 kilometriä.

Reittiosuudella Jylkästä Tolosperälle 110 ja 400 kilovoltin voimajohdot jakaantuvat omille reittiosuuksilleen. Kalajoen Tolosperän ja Sievin Kukonkylän välillä tarkastellaan kahta reittivaihtoehtoa, joista läntinen sijoittuu suurelta osin rakenteilla olevan Mutkalammen tuulivoimapuiston 2x110 kilovoltin voimajohdon rinnalle.

Voimajohtoyhteydelle tarkastellaan kahta vaihtoehtoista reittiä myös Sievin Kukonkylästä Toholammin Höyläsalonnevalle. Niistä läntinen sijoittuu hyvin lyhyeltä osin nykyisen 110 kilovoltin voimajohdon rinnalle ja itäinen lähemmäksi Toholammin keskustaajamaa. Kaakkoon suuntautuva Lestijärven haarajohto toteutetaan vain 400 kilovoltin rakenteisena. Kokkolan Hangasnevalta Alajärven sähköasemalle läntinen reittivaihtoehto ja sen kolme alavaihtoehtoa sijoittuvat lähemmäksi Vetelin ja Vimpelin keskustaajamia. Itäinen reittivaihtoehto sijoittuu lähemmäksi Halsuan keskustaajamaa.

 

Arviointiohjelma

HUOM! Ympäristövaikutusten arviointiohjelma, Jylkkä - Alajärvi - Fingrid

Arviointiohjelman ja kuulutuksen paperiversiot ovat  nähtävillä 8.12.2021-28.1.2022:

 • Kalajoen kirjasto, Kalajoentie 1, 85100 KALAJOKI
 • Alavieskan kunnankirjasto, Pokelantie 3, 85200, ALAVIESKA
 • Sievin pääkirjasto, Haikolantie 19, 85410 SIEVI
 • Kannuksen kaupunginkirjasto, Valtakatu 27, 69100, KANNUS
 • Toholammin kunnankirjasto, Kirkkotie 2, 69300 TOHOLAMPI
 • Ullavan kirjasto, Vionojantie 29, 68370 ULLAVA (myös ruotsinkielinen tiivistelmä)
 • Kaustisen kunnankirjasto, Kappelintie 13, 69600 KAUSTINEN
 • Vetelin kunnankirjasto, Koulukuja 1, 69700 VETELI
 • Halsuan kirjasto, Perhontie 27, 69510 HALSUA
 • Perhon kunnankirjasto, Koulutie 4, 69950 PERHO
 • Vimpelin kirjasto, Patruunatie 15, 62800, VIMPELI
 • Alajärven kaupunginkirjasto, Kirkkotie 7, 62900 ALAJÄRVI
Julkaisuaika

Pohjois-Pohjanmaan alueellisen COVID-19 koordinaatioryhmän suositukset 30.11.2021

Pohjois-Pohjanmaalla toimii alueellinen koordinaatioryhmä STM:n edellyttämän alueellisen viranomaistyön organisoimiseksi ja toimenpiteiden koordinoimiseksi.

Koordinaatioryhmä kokoontuu kerran viikossa ylläpitämään tilannekuvaa ja arvioimaan epidemiatilannetta, alueellisia suosituksia sekä rajoituksia eri kriteerien pohjalta. 

Koordinaatioryhmä kokoontui 23.11.2021. Ryhmä totesi, että tilanne kuormittaa huolestuttavasti sekä erikoissairaanhoitoa että perusterveydenhuoltoa, minkä vuoksi alueelle on välttämätöntä asettaa uusia rajoituksia ja suosituksia. Tartuntoja todetaan paljon, eikä niiden kaikkien lähteitä saada tartunnanjäljityksen ruuhkautumisen vuoksi luotettavasti selvitettyä. Myös sairaalahoitoa vaativien koronapotilaiden määrä kasvaa.

Koordinaatioryhmän suositukset Pohjois-Pohjanmaalle

Suositukset ovat voimassa koko Pohjois-Pohjanmaan maakunnan alueella.

 

Tapahtumat ja yleisötilaisuudet

 • Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kieltää yli viidenkymmenen henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisätiloissa. Määräys on voimassa Pohjois-Pohjanmaan maakunnan kuntien alueella 26.11.2021-25.12.2021. Toimijat voivat järjestää yli viidenkymmenen henkilön tilaisuuksia edellyttämällä yli 16-vuotiaalta EU:n digitaalisen koronatodistuksen esittämistä yleisötilaisuuteen pääsemiseksi.
 • tapahtumajärjestäjiä suositellaan kiinnittämään erityistä huomioita siihen, että osallistujilla on mahdollisuus riittävien turvavälien toteutumiseen.  Suositellaan noudatettavaksi hygienia- ja turvallisuusohjetta.

 

Yksityistilaisuudet

 • yksityistilaisuuksia suositellaan järjestettävän mahdollisimman pienimuotoisena.

 

Maskisuositukset (koskevat yli 12-vuotiaita)

Suositus vailla täyttä rokotussuojaa oleville:

 • Maskia suositellaan käytettäväksi aina julkisissa sisätiloissa.

Suositus koko väestölle riippumatta rokotussuojasta:

 • matkalla koronavirustestiin ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
 • julkisissa sisätiloissa, joissa on pidemmän aikaa paljon ihmisiä lähellä toisiaan (esim. yleisötilaisuudet, muut ruuhkatilanteet).
 • joukkoliikenteessä etenkin ruuhka-aikana.

Suositus kouluihin (peruskoulu ja toinen aste)

 • koulujen työntekijöille ja kuudennen ja sitä ylempien luokka-asteiden oppilaille ja opiskelijoille koulujen sisätiloissa.

Suositus sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteisiin:

 • sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteissä sisätiloissa koko henkilökunnalle. Suositus koskeen myös omaisia, vierailijoita ja opiskelijoita.

 

Ikääntyneet ja riskiryhmät

 • Julkiset ja yksityiset palveluntuottajat noudattavat toiminnassaan tehostettuja suojaustoimenpiteitä, joilla varmistetaan korkean sairastumisriskin ryhmien suojaaminen koronavirustartunnalta.
 • Toimenpiteissä noudatetaan THL ja sairaanhoitopiirin ohjeistusta. https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/koronavirus-covid-19/koronavirustartuntojen-torjunta-pitkaaikaishoidon-ja-hoivan-toimintayksikoissa/vierailut-pitkaaikaishoidon-ja-hoivan-toimintayksikoissa_koronavirusaikana
 • Suositellaan harkitsemaan tarkoin vierailuja ikääntyneiden ja riskiryhmien luokse. Vieraillessa suositellaan käytettäväksi maskia ja hyvää käsihygieniaa.

 

Etätyö ja etäkokoukset

 • suositellaan etätyötä ja etäkokouksia laajasti kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on mahdollista.

 

Ravitsemusliikkeet

 • Pohjois-Pohjanmaata koskevat valtioneuvoston leviämisalueille asettamat rajoitukset ravitsemusliikkeiden aukioloajoista ja asiakaspaikkamääristä. Vaihtoehtona rajoituksille toimija voi edellyttää asiakkailtaan koronapassin käyttöä.

  Pohjois-Pohjanmaalla toimii alueellinen koordinaatioryhmä STM:n edellyttämän alueellisen viranomaistyön organisoimiseksi ja toimenpiteiden koordinoimiseksi. Koordinaatioryhmä kokoontuu kerran viikossa ylläpitämään tilannekuvaa ja arvioimaan epidemiatilannetta, alueellisia suosituksia sekä rajoituksia eri kriteerien pohjalta. 

 

Kotitestit

Koordinaatioryhmä suosittelee antigeeni-kotitestejä hyvänä lisänä terveydenhuollossa tehtävien koronatestien rinnalle. Kotitestit soveltuvat niille henkilöille, joilla on hengitysinfektion oireita, kuten kuumetta, nuhaa tai yskää. Jos kotitestistä saa positiivisen testituloksen, tulee se vahvistaa terveydenhuollossa tehtävällä koronatestillä. Negatiivisella kotitestillä ei voi vapautua virallisesta eristyksestä tai karanteenista. Huomiota tulee kiinnittää myös siihen, että käyttää nimenomaan antigeenitestiä, eikä esimerkiksi vasta-ainetestiä.

Julkaisuaika

Pohjois-Pohjanmaan alueellisen COVID-19 koordinaatioryhmän suositukset

Pohjois-Pohjanmaan alueellisen COVID-19 koordinaatioryhmän suositukset 

Pohjois-Pohjanmaalla toimii alueellinen koordinaatioryhmä STM:n edellyttämän alueellisen viranomaistyön organisoimiseksi ja toimenpiteiden koordinoimiseksi. Koordinaatioryhmä kokoontuu kerran viikossa ylläpitämään tilannekuvaa ja arvioimaan epidemiatilannetta, alueellisia suosituksia sekä rajoituksia eri kriteerien pohjalta. 

Koordinaatioryhmä kokoontui 23.11.2021. Ryhmä totesi, että  Pohjois-Pohjanmaa on edelleen koronaepidemian leviämisalue, sillä rokotekattavuus on muuta maata alhaisemmalla tasolla ja koronapotilaiden määrä alueen sairaaloissa kasvaa. Myös testaaminen ja tartuntojen jäljitys kuormittavat terveydenhuoltoa.

 

Koordinaatioryhmän suositukset Pohjois-Pohjanmaalle

Suositukset ovat voimassa koko Pohjois-Pohjanmaan maakunnan alueella.

 

Tapahtumat ja yleisötilaisuudet

 • Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kieltää yli viidenkymmenen henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisätiloissa. Määräys on voimassa Pohjois-Pohjanmaan maakunnan kuntien alueella 26.11.2021-25.12.2021. Toimijat voivat järjestää yli viidenkymmenen henkilön tilaisuuksia edellyttämällä yli 16-vuotiaalta EU:n digitaalisen koronatodistuksen esittämistä yleisötilaisuuteen pääsemiseksi. 
 • Tapahtumajärjestäjiä suositellaan kiinnittämään erityistä huomioita siihen, että osallistujilla on mahdollisuus riittävien turvavälien toteutumiseen.  Suositellaan noudatettavaksi hygienia- ja turvallisuusohjetta.

 

Maskisuositukset (koskevat yli 12-vuotiaita)

Suositus vailla täyttä rokotussuojaa oleville:

 • Maskia suositellaan käytettäväksi aina julkisissa sisätiloissa.

Suositus koko väestölle riippumatta rokotussuojasta:

 • matkalla koronavirustestiin ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
 • julkisissa sisätiloissa, joissa on pidemmän aikaa paljon ihmisiä lähellä toisiaan (esim. yleisötilaisuudet, muut ruuhkatilanteet).
 • joukkoliikenteessä etenkin ruuhka-aikana.

 Suositus sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteisiin:

 • sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteissä henkilökunnalle, kun he ovat lähikontaktissa potilaiden tai asiakkaiden kanssa, sekä vierailijoille ja avoterveydenhuollon potilaille, kun he ovat lähikontaktissa potilaisiin tai henkilökuntaan. Vuodeosastopotilaille maskien käyttöä suositellaan, kun he ovat lähikontaktissa muihin potilaisiin. 

 

Ikääntyneet ja riskiryhmät

 

Etätyö

 • Suositellaan, että työpaikoilla edistetään sellaisia järjestelyjä, joilla vähennetään lähikontakteja ja muita riskitekijöitä.

 

Ravitsemusliikkeet

Pohjois-Pohjanmaata koskevat valtioneuvoston leviämisalueille asettamat rajoitukset ravitsemusliikkeiden aukioloajoista ja asiakaspaikkamääristä. Rajoitukset tulevat voimaan keskiviikkona 17.11.

 • Ravitsemisliikkeiden anniskelu on sallittu klo 07-24 ja ravitsemisliikkeet saavat olla avoinna klo 05-01.
 • Ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, sisätiloissa ja ulkotiloissa käytössä on vain puolet asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa on sisätiloissa käytössä vain 75 % asiakaspaikoista.
 • Ravitsemisliikkeen kaikilla asiakkailla tulee sisätiloissa olla oma istumapaikkansa pöydän tai sitä vastaavan tason ääressä.
 • Vaihtoehtona ravitsemistoiminnan erityisille rajoituksille toimija voi edellyttää asiakkailtaan koronapassin käyttöä.
Julkaisuaika

Pohjois-Pohjanmaan alueellisen COVID-19 koordinaatioryhmän suositukset

Pohjois-Pohjanmaalla toimii alueellinen koordinaatioryhmä STM:n edellyttämän alueellisen viranomaistyön organisoimiseksi ja toimenpiteiden koordinoimiseksi. Koordinaatioryhmä kokoontuu viikoittain ylläpitämään tilannekuvaa ja arvioimaan epidemiatilannetta, alueellisia suosituksia sekä rajoituksia eri kriteerien pohjalta. 

Koordinaatioryhmä kokoontui 16.11.2021. Ryhmä totesi, että koronarokotukset etenevät Pohjois-Pohjanmaalla edelleen hitaasti ja rokotekattavuus on muuta maata alhaisemmalla tasolla. Samaan aikaan koronapotilaiden määrä alueen sairaaloissa ja terveyskeskusten vuodeosastoilla kasvaa. Myös testaaminen ja tartuntojen jäljitys kuormittavat terveydenhuoltoa.

Alhaisen rokotekattavuuden ja terveydenhuollon kuormituksen vuoksi Pohjois-Pohjanmaa luokitellaan koronaepidemian leviämisalueeksi.

Koordinaatioryhmän suositukset Pohjois-Pohjanmaalle

Suositukset ovat voimassa koko Pohjois-Pohjanmaan maakunnan alueella.

Tapahtumat:

Maskisuositukset (koskevat yli 12-vuotiaita)  Suositus vailla täyttä rokotussuojaa oleville:

 • Maskia suositellaan käytettäväksi aina julkisissa sisätiloissa.

Suositus koko väestölle riippumatta rokotussuojasta:

 • matkalla koronavirustestiin ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
 • oman harkinnan mukaan julkisissa sisätiloissa, joissa on pidemmän aikaa paljon ihmisiä lähellä toisiaan (esim. yleisötilaisuudet).
 • joukkoliikenteessä etenkin ruuhka-aikana.

Suositus sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteisiin:

 • sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteissä henkilökunnalle, kun he ovat lähikontaktissa potilaiden tai asiakkaiden kanssa, sekä vierailijoille ja avoterveydenhuollon potilaille, kun he ovat lähikontaktissa potilaisiin tai henkilökuntaan. Vuodeosastopotilaille maskien käyttöä suositellaan, kun he ovat lähikontaktissa muihin potilaisiin. 

Ikääntyneet ja riskiryhmät

Etätyö

 • Suositellaan, että työpaikoilla edistetään sellaisia järjestelyjä, joilla vähennetään lähikontakteja ja muita riskitekijöitä.

 Ravitsemusliikkeet

Pohjois-Pohjanmaata koskevat valtioneuvoston leviämisalueille asettamat rajoitukset ravitsemusliikkeiden aukioloajoista ja asiakaspaikkamääristä. Rajoitukset tulevat voimaan keskiviikkona 17.11.

 • Ravitsemisliikkeiden anniskelu on sallittu klo 07-24 ja ravitsemisliikkeet saavat olla avoinna klo 05-01.
 • Ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, sisätiloissa ja ulkotiloissa käytössä on vain puolet  asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa on sisätiloissa käytössä vain 75 % asiakaspaikoista.
 • Ravitsemisliikkeen kaikilla asiakkailla tulee sisätiloissa olla oma istumapaikkansa pöydän tai sitä vastaavan  tason ääressä.
 • Vaihtoehtona ravitsemistoiminnan erityisille rajoituksille toimija voi edellyttää asiakkailtaan koronapassin  käyttöä.

 

Julkaisuaika

Koronavirustilanne Ppky Kallion alueella 11.11.2021

Peruspalvelukuntayhtymä Kallio tiedottaa:

Ajankohtaista koronavirustilanteesta 11.11.2021  

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella on todettu tällä viikolla toistaiseksi 25 uutta koronavirustartuntaa, joista 15 on todettu Ylivieskassa ja 10 Sievissä. Maskin käyttöä suositellaan yleisissä sisätiloissa kaikille vailla täyttä rokotussuojaa oleville.  

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä kokoontui ylimääräiseen kokoukseen tiistaina 9.11. Ryhmä totesi, että epidemiatilanne on kehittynyt alueella jälleen huonompaan suuntaan, ja sairaalahoidon tarve on kasvussa. Myös tartunta- ja ilmaantuvuusluvut ovat korkealla tasolla. 

”Nykyisten mittareiden valossa sairaalakuormitus on yksi tärkeimmistä epidemiatilanteesta kertovista tekijöistä. Erityisesti perusterveydenhuollossa sairaalahoitoa tarvitsevien koronapotilaiden määrä on nyt kasvussa, vaikka toistaiseksi sairaaloiden kapasiteetti riittääkin hyvin”, koordinaatioryhmän puheenjohtaja, OYSin vs. johtajaylilääkäri Terhi Nevala kommentoi. 

Samaan aikaan rokotuskattavuusluvut eivät nouse toivottuun tahtiin. Tällä hetkellä toisen rokotuksen saaneita on 76 prosenttia alueen yli 12-vuotiaista asukkaista. 

”Mitä enemmän meillä on rokottamattomia ihmisiä, sitä suurempi on riski myös sairaaloiden kuormittumiselle. Meillä on yhä suuri määrä rokottamattomia, iäkkäitäkin ihmisiä, joiden riski joutua sairaalahoitoon koronaan sairastuttua on korkea. Näiden ihmisten rokottautuminen olisi nyt äärimmäisen tärkeää”, Nevala kommentoi. 

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella rokotuksen voi käydä ottamassa ensi viikolla seuraavasti:  

 • tiistai 16.11. klo 12–15 Alavieska, 
 • keskiviikko 17.11. klo 13–15.30 Sievi, 
 • torstai 18.11. klo 13–15.30 Nivala, 
 • lauantai 20.11. klo 10–14 Ylivieska. 

60-vuotiaat ja sitä vanhemmat, sekä riskiryhmiin kuuluvat voivat hakea ensi viikosta alkaen myös 3. koronarokotuksen.

Leviämisvaiheeseen siirtymisen myötä koordinaatioryhmä linjasi tarkennuksia alueella voimassa oleviin maskisuosituksiin. Uusi suositus korostaa maskin käyttämisen tärkeyttä etenkin sellaisille henkilöille, jotka eivät ole ottaneet koronarokotetta. Sellaisille henkilöille, joilla ei ole täyttä rokotesuojaa, maskin käyttöä suositellaan aina julkisissa sisätiloissa liikuttaessa. Rokotettujen henkilöiden suositellaan käyttävän maskia oman harkinnan mukaan julkisissa sisätiloissa, joissa on pidemmän aikaa paljon ihmisiä lähellä toisiaan. Tällaisia tilaisuuksia ovat esimerkiksi yleisötilaisuudet. 

Riippumatta rokotesuojasta maskin käyttöä suositellaan edelleen kaikille henkilöille matkalla koronavirustestiin ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella. Myös joukkoliikenteessä maskia tulisi käyttää, etenkin ruuhka-aikana. 

Voimassa ovat myös korona-ajan yleiset turvallisuusohjeet hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta. Sairaana tulee jäädä kotiin sairastamaan.

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion rokotustiedot eivät ole siirtyneet THL:n tietoihin 24.10. alkaen, jonka vuoksi kuntien rokotuskattavuusluvut eivät ole nousseet. TietoEvry selvittää ongelmaa. 

 

Julkaisuaika

Pohjois-Pohjanmaan alueellisen COVID-19 koordinaatioryhmän suositukset 9.11.2021

Pohjois-Pohjanmaan alueellisen COVID-19 koordinaatioryhmän suositukset  


Pohjois-Pohjanmaalla toimii alueellinen koordinaatioryhmä STM:n edellyttämän alueellisen viranomaistyön organisoimiseksi ja toimenpiteiden koordinoimiseksi. Koordinaatioryhmä kokoontuu vähintään kerran viikossa ylläpitämään tilannekuvaa ja arvioimaan epidemiatilannetta, alueellisia suosituksia sekä rajoituksia eri kriteerien pohjalta.  

Koordinaatioryhmä kokoontui 9.11.2021. Ryhmä totesi, että Pohjois-Pohjanmaa on siirtynyt epidemian leviämisvaiheeseen. Sairaalahoitoa vaativien koronapotilaiden määrä erityisesti perusterveydenhuollossa on kasvussa, eikä rokotekattavuus ole noussut toivotulla tavalla. Myös tartuntamäärät ja ilmaantuvuus ovat korkealla 
tasolla. Leviämisvaiheeseen siirtymisen myötä koordinaatioryhmä linjasi tarkennuksia alueen maskisuosituksiin.  

Koordinaatioryhmän suositukset Pohjois-Pohjanmaalle 

Suositukset ovat voimassa koko Pohjois-Pohjanmaan maakunnan alueella. 

Tapahtumat: 

Maskisuositukset (koskevat yli 12-vuotiaita) 

Suositus vailla täyttä rokotussuojaa oleville: 

 • Maskia suositellaan käytettäväksi aina julkisissa sisätiloissa. 

Suositus koko väestölle riippumatta rokotussuojasta: 

 • matkalla koronavirustestiin ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella. 
 • oman harkinnan mukaan julkisissa sisätiloissa, joissa on pidemmän aikaa paljon ihmisiä lähellä toisiaan (esim. yleisötilaisuudet). 
 • joukkoliikenteessä etenkin ruuhka-aikana. 

Suositus sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteisiin: 

 • sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteissä henkilökunnalle, kun he ovat lähikontaktissa potilaiden tai asiakkaiden kanssa, sekä vierailijoille ja avoterveydenhuollon potilaille, kun he ovat lähikontaktissa potilaisiin tai henkilökuntaan. Vuodeosastopotilaille maskien käyttöä suositellaan, kun he ovat lähikontaktissa muihin potilaisiin.  

Ikääntyneet ja riskiryhmät 

Ravitsemusliikkeet 

 • Toimitaan valtioneuvoston ohjeistuksen mukaisesti 
Julkaisuaika

Kunta-Akkuna avataan maaliskuussa

Kunta-Akkuna-portaalin rakennustyöt ovat hyvällä mallilla ja portaali avataan maaliskuussa kuntalaisten käyttöön. Portaalista kuntalainen löytää helposti kaikki oman kuntansa tarjoamat sähköiset palvelut, kuten avustushakemuslomakkeet, kirjastopalvelut tai palautekanavan.

Kunta-Akkunan palautekanavassa kuntalainen voi antaa kunnalle palautetta esim. hiihtolatujen kunnosta tai rikkoontuneesta leikkipuiston keinusta. Palautteeseen voi myös liittää kuvan mukaan. Kunta voi vastata palautteeseen portaalissa ja kertoa esim. milloin latu tai keinu tullaan kunnostamaan.

Kuntien sähköiset palvelut löytyvät siis maaliskuussa Kunta-Akkunasta. Sitä ennen portaalia viimeistellään ja testataan, jotta Kunta-Akkunasta saadaan mahdollisimman hyvin kuntalaisia palveleva kokonaisuus!

 

Julkaisuaika

Hyvinvointia Alavieskaan -logo

Hyvinvointia Alavieskaan –logo

Alavieskaan on luotu Hyvinvointia Alavieskaan –logo. Logon voi ottaa käyttöön saman tien.

Hyvinvointia Alavieskaan –logon tarkoitus on tehdä näkyväksi hyvinvointia ja terveyttä edistävää toimintaa Alavieskassa.

Logoa saavat käyttää kaikki kunnan, järjestöjen ja yksityisen puolen toimijat Alavieskan kunnassa järjestettävässä hyvinvointia ja terveyttä edistävässä työssä.

Logon voi laittaa toiminnasta kertoviin julkaisuihin, julisteisiin, nettisivuille tai someen. Logoa saa käyttää myös yrityksen mainonnassa ja näyteikkunoissa tms.

Meillä Alavieskassa tehdään jo paljon hyvinvointia ja terveyttä edistävää toimintaa niin kunnan kuin yritysten, järjestöjen, kolmannen sektorin toimijoiden sekä yksityisten kuntalaisten toimesta.

Alavieskan kunnan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen Hyte-työryhmä äänesti yhtenäiskoulun oppilaiden tekemistä logoista valitun sekä määrittivät logon käyttöohjeet. Logon tekijät ovat Aada Heikurainen ja Roosa Laitala.

Nyt vain logoa käyttämään!

hyvinvointilogo

Julkaisuaika

Koronatilanne Kallion alueella 18.10.2021

Ylivieskassa Nuorisotalo Sputnikissa on voinut altistua koronavirustartunnalle tiistaina 12.10.2021 klo 17–20 välisenä aikana. Sputnikissa tuolloin oleskelleita kehotetaan tarkkailemaan vointiaan ja hakeutumaan oireiden ilmaantuessa koronanäytteenottoon. Ohjeistus koskee myös kahdesti rokotettuja, jotka olivat altistustilanteen aikana Sputnikissa.  

Viikonlopun aikana Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella todettiin viisi uutta koronavirustartuntaa, joista kaksi tuli Ylivieskaan ja kolme Sieviin.  Tartuntaluku nousi viime viikon osalta yhteensä kolmeenkymmeneenkuuteen. Tapaukset jakautuivat seuraavasti: Ylivieska 13, Sievi 20 ja Nivala 3 koronatartuntaa. 

Koronarokotus antaa tehokkaan suojan koronavirustartunnan vaikeaa muotoa vastaan. Rokotuksia annetaan tällä viikolla tiistaina ja torstaina: 

 • tiistaina 19.10. klo 12–15.30 Sievissä ja Ylivieskassa 

 • torstaina 21.10. klo 9–12 Alavieskassa, klo 12–15.30 Nivalassa. 

Viikolla 43 ei ole walk in -koronarokotuksia. Rokotukset jatkuvat syyslomaviikon jälkeen 1.11.  

Julkaisuaika

Pohjois-Pohjanmaan alueellisen COVID-19 koordinaatioryhmän suositukset

Pohjois-Pohjanmaalla toimii alueellinen koordinaatioryhmä STM:n edellyttämän alueellisen viranomaistyön organisoimiseksi ja toimenpiteiden koordinoimiseksi. Koordinaatioryhmä kokoontuu ylläpitämään tilannekuvaa ja arvioimaan epidemiatilannetta, alueellisia suosituksia sekä rajoituksia eri kriteerien pohjalta.

Koordinaatioryhmä kokoontui 5.10.2021. Ryhmä totesi, että Pohjois-Pohjanmaa on epidemian perustasolla. Koronatartuntoja todetaan jonkin verran, mutta tartuntojen lähteet ovat hyvin tiedossa ja sairaalahoidon tarve on säilynyt alueella toistaiseksi vähäisenä.

Koordinaatioryhmän suositukset Pohjois-Pohjanmaalle

Suositukset ovat voimassa koko Pohjois-Pohjanmaan maakunnan alueella.

Tapahtumat: 

Tapahtumajärjestäjiä suositellaan kiinnittämään erityistä huomioita siihen, että osallistujilla on mahdollisuus riittävien turvavälien toteutumiseen. Suositellaan noudatettavaksi hygienia- ja turvallisuusohjetta.

Etätyö (15.10.2021 asti) 

Suositellaan työtehtävien salliessa etätyötä tai muita työjärjestelyitä, joilla vähennetään lähikontakteja ja muita riskitekijöitä työpaikoilla.

Maskisuositukset (koskevat yli 12-vuotiaita)

Maskin käyttöä suositellaan 

oman harkinnan mukaan etenkin sellaisille henkilöille, jotka eivät ole saaneet täyttä rokotussarjaa sekä ruuhkaisissa sisätiloissa. 

joukkoliikenteessä etenkin ruuhka-aikana. 

sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteissä henkilökunnalle, kun he ovat lähikontaktissa potilaiden tai asiakkaiden kanssa, sekä vierailijoille ja avoterveydenhuollon potilaille, kun he ovat lähikontaktissa potilaisiin tai henkilökuntaan. Vuodeosastopotilaille maskien käyttöä suositellaan, kun he ovat lähikontaktissa muihin potilaisiin.

Ikääntyneet ja riskiryhmät 

Julkiset ja yksityiset palveluntuottajat noudattavat toiminnassaan tehostettuja suojaustoimenpiteitä, joilla varmistetaan korkean sairastumisriskin ryhmien suojaaminen koronavirustartunnalta. 

Toimenpiteissä noudatetaan THL ja sairaanhoitopiirin ohjeistusta.Suositellaan harkitsemaan tarkoin vierailuja ikääntyneiden ja riskiryhmien luokse. Vieraillessa suositellaan käytettäväksi maskia ja hyvää käsihygieniaa.

Ravitsemusliikkeet 

Toimitaan valtioneuvoston ohjeistuksen mukaisesti

Julkaisuaika

Koronarokotukset ilman ajanvarausta

Koronarokotukset

Voit käydä ottamassa ensimmäisen koronarokoteannoksen ilman ajanvarausta seuraavasti:

 • lauantaina 2.10. klo 10-14 Ylivieskassa, rokotuspaikka srk-koti Maria.
 • lauantaina 9.10. klo 10-14 Nivalassa ja Sievissä, rokotuspaikka neuvola.

Tehosterokotteiden walk in -päivät (myös 3. koronarokotteen ottajille): 

 • tiistai 28.9. klo 12-17 Ylivieska ja Nivala, rokotuspaikka neuvola.
 • torstai 30.9. klo 12-17 Sievi, klo 9.30-17 Alavieska, rokotuspaikka neuvola.
Julkaisuaika

Pohjois-Pohjanmaan alueellisen COVID-19 koordinaatioryhmän suositukset

Pohjois-Pohjanmaan alueellisen COVID-19 koordinaatioryhmän suositukset

 
Pohjois-Pohjanmaalla toimii alueellinen koordinaatioryhmä STM:n edellyttämän alueellisen viranomaistyön 
organisoimiseksi ja toimenpiteiden koordinoimiseksi. Koordinaatioryhmä kokoontuu vähintään kerran viikossa 
ylläpitämään tilannekuvaa ja arvioimaan epidemiatilannetta, alueellisia suosituksia sekä rajoituksia eri kriteerien 
pohjalta.  

Koordinaatioryhmä kokoontui 21.9.2021. Ryhmä totesi, että Pohjois-Pohjanmaa on palannut kokonaisuudessaan 
epidemian perustasolle, minkä vuoksi alueella otetaan käyttöön perustason maskisuositukset.  

Suosituksissa tullaan huomioimaan valtioneuvoston mahdolliset uudet linjaukset. 

Koordinaatioryhmän suositukset Pohjois-Pohjanmaalle 

Suositukset ovat voimassa koko Pohjois-Pohjanmaan maakunnan alueella. 

Tapahtumat: 

Etätyö 

 • Suositellaan työtehtävien salliessa etätyötä tai muita työjärjestelyitä, joilla vähennetään lähikontakteja ja muita riskitekijöitä työpaikoilla. 

Maskisuositukset (koskevat yli 12-vuotiaita) 

 • Joukkoliikenteessä. 
 • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella. 
 • Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessään maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella. 
 • Sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteissä kaikille työntekijöille, asiakkaille sekä vierailijoille 
 • Korkean riskin tapahtumissa, kuten sisätiloissa järjestettävissä massatapahtumissa. 

Ikääntyneet ja riskiryhmät 

 • Julkiset ja yksityiset palveluntuottajat noudattavat toiminnassaan tehostettuja suojaustoimenpiteitä, joilla varmistetaan korkean sairastumisriskin ryhmien suojaaminen koronavirustartunnalta. 
 • Toimenpiteissä noudatetaan THL ja sairaanhoitopiirin ohjeistusta. https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/koronavirus-covid-19/koronavirustartuntojen-torjunta-pitkaaikaishoidon-ja-hoivan-toimintayksikoissa/vierailut-pitkaaikaishoidon-ja-hoivan-toimintayksikoissa_koronavirusaikana 
 • Suositellaan harkitsemaan tarkoin vierailuja ikääntyneiden ja riskiryhmien luokse. Vieraillessa suositellaan käytettäväksi maskia ja hyvää käsihygieniaa. 

Ravitsemusliikkeet 

 • Toimitaan valtioneuvoston ohjeistuksen mukaisesti 
Julkaisuaika

Perheiden ääni kuuluviin Pohjois-Pohjanmaalla 16.9.2021

Tervetuloa tekemään parempia lasten, nuorten ja perheiden palveluita Pohjois-Pohjanmaalla!

Osana osallisuusviikkoa POPsote järjestää verkossa Perheiden ääni kuuluviin Pohjois-Pohjanmaalla -keskustelutilaisuuden vanhemmille torstaina 16.9. klo 17.30-19.00.

Tilaisuudessa esitellään lasten, nuorten ja perheiden palveluiden ajankohtaisia asioita. Lisäksi keskustellaan mikä perheiden palveluissa on toimivaa, ja mitä voisi kehittää, jotta päästäisiin kohti unelmien perhekeskusta.

Tilaisuus on tarkoitettu etenkin vanhemmille ja kaikille asiasta kiinnostuneille eikä siihen tarvitse ilmoittautua.

Ohjelma:

 • Alkusanat
 • Sote-uudistuksen ja perhekeskuskehittämisen
  ajankohtaiset asiat
 • Perheet keskiöön -hankkeen kysely
 • Keskustelua
 • Tilaisuuden päätös

Liity tilaisuuteen napsauttamalla tästä 

Julkaisuaika

Ympäristönsuojelumääräysten laatiminen

Alavieskan kunnan tekninen lautakunta on päättänyt 22.3.2021 § 11 kuntakohtaisten ympäristönsuojelumääräysten laatimisesta Alavieskaan. Ympäristönsuojelumääräyksillä kunta voi antaa ympäristönsuojelulain täytäntöön panemiseksi tarpeellisiksi katsomiaan paikallisista olosuhteista johtuvia, kuntaa tai sen osaa koskevia yleisiä määräyksiä. Seuraavassa vaiheessa määräyksistä ja niiden perusteluista laaditaan luonnos, joka tulee yleisesti nähtäville kunnan nettisivuille. Ympäristönsuojelumääräykset on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2022 aikana.

Julkaisuaika

Ajankohtaista varhaiskasvatuksessa

Varhaiskasvatuksen parissa on aloittanut sosionomina Elina Komulainen 9.8.2021. Tehtävä ja nimike on uusi ja Elinan tapaa jatkossa kaikissa ryhmissä käymässä henkilöstön lisävahvuutena. Lisäksi hänen työtehtäviinsä kuuluu erityisesti huoltajien kanssa käytävät (aloitus) keskustelut ja "Lapset puheeksi"-keskustelut. Itsekin voi olla aloitteentekijänä lasta tai perhettä koskevassa asiassa tai huolessa, jossa tarvitsee juttukaveria. Elina voi tulla myös kotikäynnille. Elinan tavoittaa puhelinnumerosta 044 5395 444, varmimmin maanantaisin ja perjantaisin.

Julkaisuaika

Kunnantalo suljettu torstaina 26.8.2021

Kunnantalo on suljettu torstaina 26.8.2021 henkilökunnan tyky-päivän vuoksi.

Kiinteistönhuolto- ja vesilaitospäivystys 044 5395 295

Julkaisuaika