Ajankohtaista koronavirustilanteesta 19.3.2021 

Peruspalvelukuntayhtymä Kallion alueella ei toistaiseksi ole todettu uusia koronavirustartuntoja kuluvalla viikolla. Viimeisin tartunta todettiin lauantaina 13.3. Ylivieskassa. 

Koronavirusrokotuksia annetaan tällä hetkellä 75–79-vuotiaiden ikäryhmälle sekä 80-vuotiaiden ja sitä vanhempien ikäryhmälle. 80-vuotta täyttäneiden ikäryhmästä lähes kaikki on rokotettu tai saanut rokotusajan. Viimeiset rokotusajat iäkkäimmille annetaan ensi viikolla. Rokotusten etenemistä voi seurata nettisivuillamme osoitteessa kalliopp.fi/koronarokotukset. 

Valtakunnallinen koronatilanne hankala 

Viikolla 10 (ajalla 8.3.–14.3.) koko maassa todettiin yhteensä lähes 4800 uutta tapausta, mikä on yli 300 tapausta enemmän kuin edellisellä viikolla. Tämä on suurin viikoittain raportoitujen uusien tautitapausten määrä koko epidemian aikana. Valtakunnallisen tilanteen merkittävän heikentymisen vuoksi on eri puolilla maata on tarpeen pitää yllä ja lisätä keinoja tartuntojen estämiseksi ja terveydenhuollon kantokyvyn turvaamiseksi. 

Tartuntoja todetaan edelleen eniten työikäisillä, varsinkin nuorilla aikuisilla. Viikolla 11 noin 81 % kaikista tapauksista todettiin alle 50-vuotiailla ja lähes puolet alle 30-vuotiailla. Alle 10-vuotiaiden osuus tapauksista oli noin 11 % ja 10–19-vuotiaiden osuus noin 14 %.  

Pohjois-Pohjanmaalla ollaan epidemian kiihtymisvaiheessa. Esimerkiksi sisä- ja ulkotiloissa tapahtuvien yleisötilaisuuksien osallistujamäärä on rajattu 6 henkilöön aluehallintoviraston päätöksellä. Myös yksityistilaisuudet suositellaan rajaamaan kuuteen henkilöön. Voit kerrata alueellamme voimassa olevat rajoitukset ja suositukset osoitteessa www.oyskorona.fi.  

Hankkiudu herkästi koronavirustestiin 

Jos sinulla on lieviäkään koronavirustartuntaan viittaavia oireita, vältä kodin ulkopuolisia kontakteja ja hakeudu koronavirustestiin. Viikonloppuna koronavirustestejä tehdään Oulaskankaan yhteispäivystyksessä.  

Hyvä käsi- ja yskimishygienia, vähintään 2 metrin turvaetäisyyden säilyttäminen ja maskin käyttö estävät tehokkaasti tartuntojen leviämistä. 

Julkaisuaika